Kantoor

Teamcoaching

Teamcoaching voor jouw organisatie

Goed teamwork is de basis van succes, en slecht teamwork is een garantie voor problemen. We kennen het allemaal wel: de treurige situatie waarin geniale medewerkers het toch niet voor elkaar krijgen om effectief samen te werken in een team. Of een management team waarin veel effectiviteit verloren gaat door verschillende belangen en een gebrek aan onderling vertrouwen.

Een DISC-kleuren-analyse ('jij bent blauw en ik geel, dus daarom snappen we elkaar niet') geeft weliswaar inzicht maar lost de onderliggende problemen vaak niet op. Veel meer impact heeft een analyse volgens de vijf disfunctionele niveaus van Patrick Lencioni.

Alle vijf de niveaus moeten in orde zijn om een team effectief te laten functioneren. Op elk niveau kunnen problemen zitten die het effectief functioneren van een team in de weg staan. De vijf niveaus zijn over het algemeen zeer herkenbaar:

  1. Gebrek aan vertrouwen
  2. Angst voor conflicten
  3. Gebrek aan commitment
  4. Weglopen voor verantwoordelijkheid
  5. Ontbreken van focus op resultaat

Bij het aanpakken van problemen is het belangrijk dat we de problemen van voor naar achter aanpakken. Dus eerst zorgen we voor vertrouwen (niveau 1) en pas daarna gaan we door naar gezonde onderlinge communicatie (niveau 2). Daarna komt niveau 3 aan de beurt, enzovoorts tot niveau 5.

Die volgorde is belangrijk, omdat je pas echt aan een tean kunt bouwen als het fundament in orde is. Het is niet moeilijk om te zien waarom de omgekeerde volgorde niet werkt. Als je bijvoorbeeld gaat hameren op commitment terwijl mensen elkaar niet vertrouwen en elkaars goede bedoelingen in twijfel trekken, levert dat weinig op, behalve dan frustratie bij het hele team.

Tijdens de teamcoaching identificeren en verwijderen we problemen in teams in de juiste volgorde. Daardoor bloeit een team op, gaat het beter presteren en haalt het het beste in zichzelf naar boven.

Kosten

De kosten voor de teamcoaching hangen af van de specifieke situatie en wensen. Neem contact op voor meer informatie!

Informatie aanvragen

Aansluitende individuele coaching

Wil je na de teamcoaching nog meer verbetering op persoonlijk vlak? Dan verzorg ik ook individuele coaching van werknemers of managers. Klik hieronder voor meer informatie.

Individuele coaching →