Gesprek café

Wat is coaching?

[TE DOEN] Allereerst de overeenkomsten tussen de verschillende methoden. Coaching, counseling en psychotherapie gaan er alledrie vanuit dat elk mens in het leven te maken krijgt met stress, pijn, angst, verdriet enzovoorts. Veel mensen nemen echter niet altijd de stap om de oorzaken van die emoties te onderzoeken en -als dat mogelijk is- te verhelpen. Die 'vermijding' kan onbewust gebeuren, maar ook bewust omdat bijvoorbeeld het probleem gevoelsmatig te klein of juist veel te groot is. Een coach, counselor of psycholoog kan helpen om wél bij de onderliggende oorzaken te arriveren en te komen tot nieuwe inzichten en mogelijke oplossingen. Ze bieden een luisterend oor en geven zonder oordeel de ruimte om te beschrijven wat jouw situatie is en wat dat met je doet. Ze stellen vragen en helpen je om bij de kern van jouw situatie uit te komen en meer inzicht te krijgen in jezelf en in wat er speelt. Inzichten, eerst misschien op het gebied van kennis, maar uiteindelijk door nieuwe ervaringen. Voortgang gebeurt doordat je wil en doordat je voelt, niet als je slechts iets 'begrijpt'.

Wat ga je bereiken?

- energie en veerkracht - zelfbewustzijn en zelfvertrouwen - leven met een doel en zingeving - een prettige manier om met emoties om te gaan - rust en vrede in plaats van blijheid en oppervlakkige emoties - van overleven naar uitstijgen boven jezelf - bewust richten van je aandacht op de dingen die er toe doen

Is het mogelijk om te leven zoals ik eigenlijk graag wil leven? Om mij vrijer te voelen, energieker, minder verkrampt en gelukkiger? Wie of wat ben ik eigenlijk? Hoe kan ik optimaal bijdragen aan het welzijn van anderen? En hoe breng ik dat tot uitdrukking, in werk, in mijn privéleven? De vragen kunnen ook reiken naar een ander niveau: wie ben ik voorbij rollen en doelen? En kan ik meer leven in overeenstemming met mijn ware aard? Wat is de zin van mijn leven?

Advies geven of juist niet

Zie https://www.fervandenboomen.nl/coaching/ontstroeven-van-de-coachrol/

Sta je 'achter' iemand (en hijzelf lost het probleem op)..? Of geef je heel actief advies over het probleem en de oplossing? Adviseur... Of sta je naast iemand (sparringspartner) en kom je in een gesprek (co-creatief) tot nieuwe inzichten. Dat laatste doe ik.

Principes

- Vertrouwen - Iedereen is uniek (als geheel, inclusief historie) maar iedereen heeft overeenkomsten (dezelfde soort denkpatronen) - Emoties zijn het gevolg (een goedbedoelde bijsturing) op basis van wat jij belangrijk vindt - Oplossingsgericht (geen focus op problemen maar denken vanuit wat wél werkt en vanuit dat wat je je als oplossing voor kunt stellen) - Identiteit is geen vast gegeven maar is iets wat blijft ontwikkelen -

Lagen

Oppervlakkige laag is een truc leren (gericht op gedragsverandering). Ik ga voor begrip om naar de diepere laag te komen. Eerst kom je dan bij de vraag waar jij je leven door laat leiden (door emoties of door wilskracht?) Oftewel hoe wordt jouw gedrag gevormd? Dat is meestal door op basis van (onbewuste) scripts en emotionele reacties op basis van a) wat we in het verleden hebben meegemaakt (en wat een bepaald effect opleverde voor de dingen die we toen belangrijk vonden) en b) wat we belangrijk vinden (overleven, overleven in een groep?) Daarin rust creëren op het emotionele vlak: we zijn niet wat we denken/voelen en kunnen onze emoties gebruiken en ze als een wolk laten passeren. En check ons verleden: Welke ervaringen waren belangrijk? Wat is daardoor je wereldbeeld geworden? Hoe kijk je naar jezelf en naar de wereld? Welke angsten zitten daarin die je vermijdt? Maar je kunt ook dieper door te focussen op de dingen die je belangrijk vindt en daarin nieuwe keuzes te maken. Als we het zo belangrijk vinden om ons goed te voelen en om te overleven, voor wie doen we dat? Voor onszelf wellicht, maar wie is dat? Wie ben je en hoe waardeer je jezelf en de anderen om je heen? Kun je nog dieper, dus op het zijnsniveau verbinding aangaan met alles om je heen? Verbinding ontstaat als je hetzelfde waardeert. Je moet dus waarderen wat is, van het goede, van wat blijft, want de wereld om ons heen is niets anders dan dat. Daarmee kun je onderdeel worden van iets groters; juist door dat grotere geheel zelfs belangrijk te gaan vinden dan jezelf.

Aandacht

Aandacht is een interessant ding. Het wordt normaalgesproken automatisch getrokken tot waar ons brein gevaar ziet of waar extra denkkracht nodig is. En als dat vervelend is, kiezen we vaak activiteiten die onze aandacht opslokken. Maar we kunnen ook actief omgaan met onze aandacht en die richten op de dingen die we belangrijk vinden. Dat geeft meer regie over je leven en uiteindelijk over je emoties.

Visualisatie

Veel dingen op gevoelsniveau of zelfs het onbewuste zijn lastig in woorden te vatten. Daarom kan het fijn zijn om te werken met het tekenen of verbeelden van wat je voelt. Bijvoorbeeld door middel van playmobil in familie-situaties.