Stress
Stress kun je op allerlei manieren omschrijven maar vaak weet je zelf al wel of je last hebt van stress: je voelt het aan je lichaam. Een knoop in je buik, verhoogde hartslag, onregelmatige ademhaling en een onrustig gevoel.
Stress is meestal het gevolg van twee dingen.
Ten eerste dingen die nu en fysiek inspelen op je stressgevoel. Dat zijn bijvoorbeeld hard lawaai, gebrek aan slaap, een overdaad aan prikkels en informatie, hitte, kou of pijn.
De tweede reden heeft te maken met je emoties. Want negatieve emoties zoals angst, verdriet of woede geven stress. Die emoties gaan soms over je huidige situatie, maar veel vaker gaan ze over de toekomst. Je bent bijvoorbeeld bang voor een gesprek dat je moet hebben, je voelt je onrustig over al het werk dat nog moet gebeuren of -heel normaal- je voelt je onzeker over een date van morgen.
Stress brengt je daarbij in eerste instantie in een 'verhoogde staat' van presteren, zodat je hoofd en lichaam optimaal hun werk kunnen doen. De verhoogde hartslag en snellere ademhaling zorgen onder andere voor meer bloed in je lichaam en hersenen. Daardoor kun je beter en langer presteren dan normaal. Het doel is om daarmee de vervelende situatie op te lossen en daarna terug te keren naar een normale, rustige situatie.
Maar als het niet lukt om de situatie op te lossen en je het ook niet van je af kunt zetten, zul je steeds meer uitgeput raken. Dan krijg je te maken met termen als 'overspannen' en uiteindelijk 'burn-out'.
Stress is dus voor even heel nuttig, maar langdurende stress is dat zeker niet en is erg ongezond. Toch hebben veel mensen last van langdurende stress. Dat komt meestal doordat we heel veel situaties hebben waarin we -gevoelsmatig- moeten presteren. Daarbij spelen verwachtingen een grote rol: we willen presteren omdat anderen of wijzelf dat van ons verwachten.
"Stress gaat over wie je wilt zijn. Ontspanning gaat over wie je bent."
Het belangrijke woord in de quote is daarom wilt. Je voelt stress omdat je iets wilt. Je wilt een bepaalde status hooghouden, je wilt leuk gevonden worden, je wilt een goede ouder zijn, enzovoorts. Al dat willen leidt tot prestatiedruk en dus tot stress. Er wordt daarom ook wel eens gezegd: "willen is lijden".
Andersom is het ook waar. De stress valt weg als je accepteert wie je bent en accepteert dat dingen niet perfect hoeven te zijn.
Dat betekent overigens niet dat je niet meer zou groeien als mens, of dat je alles zomaar moet accepteren. Je doet wellicht nog steeds je best in alles, net als eerst. Maar tegelijkertijd accepteer je dat er dingen zijn die je niet onder controle hebt. En dat goed soms goed genoeg is. En -belangrijk- dat hulp vragen heel nuttig is, en niet iets waar je je voor hoeft te schamen.
Als je dus ergens mee zit: praat er eens met iemand over. Dat mag ook met mij en hoeft helemaal geen ingewikkeld gesprek te zijn. Soms is het al fijn dat iemand even luistert, meedenkt en misschien één of twee kleine gedachten of tips geeft die al een groot verschil kunnen maken.
Wil je nog meer inspiratie? Abonneer je dan op instagram of gebruik de navigatie hieronder om direct naar de vorige of volgende inspiratie post te gaan. Of klik op 'Inspiratie overzicht' om een overzicht te zien van alle inspiratie posts.