Duingras
Inspiratie

"Heb je naast lief als jezelf" en "Heb jezelf lief als je naaste"

Ook als je niet zo bekend bent met de Bijbel, heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van de quote "Heb je naaste lief als jezelf".

Het betekent dat het goed is om jezelf niet belangrijker te maken dan anderen. En om te zorgen voor de mensen om je heen. Je gezin, vrienden, familie en buren. Maar ook de mensen die je niet kent of op het eerste gezicht misschien niet eens mag.

Maar hoe doe je dat als je zelf een mindere periode hebt, of als je moe of gestresst bent? Dat is niet altijd makkelijk. Maar gelukkig voor de mensen om ons heen voelen we ons vaak verantwoordelijk om er toch voor ze te zijn. Zeker als we trouwe en gewetensvolle mensen zijn. Dan gaan we gewoon door, ook al voelen we ons moe of geïrriteerd.

Dat is natuurlijk moedig, sterk en bewonderenswaardig. Maar is het ook verstandig? Want als jij moe en geïrriteerd bent maar toch door blijft gaan, zul je op een gegeven moment een grens bereiken. Misschien de grens van zelfbeheersing waarop de bom ploft en je dingen zegt en doet waar je achteraf spijt van hebt. Of juist de grens van energie waarbij je nog wel wíl zorgen maar niet meer kúnt.

Daarom is het belangrijk om het evenwicht in de gaten te houden. Jij kunt pas voor anderen zorgen als je ook voor jezelf zorgt. Dus lees de quote ook eens andersom.

Heb jezelf lief als je naaste

Wees lief voor jezelf. Voel met jezelf mee. En zorg voor jezelf zoals je voor anderen zorgt. Dat is niet altijd makkelijk, zeker niet als je het gevoel hebt dat er veel dingen moeten gebeuren en dat jij verantwoordelijk bent. Maar onderneem actie om echte problemen voor te zijn. Problemen waar niemand iets aan heeft, ook je gezin en familie niet.

Lukt het jou om goed voor jezelf te zorgen?

Als jij als ouder hier wel eens mee zit, heb ik een aantal goede tips en oefeningen gebundeld in een gratis eboek.

Download het gratis eboek hier!

Heb je na het lezen nog vragen of wil je gewoon eens kennismaken, dan kun je die hieronder boeken.

Wil je nog meer inspiratie? Abonneer je dan op instagram of gebruik de navigatie hieronder om direct naar de vorige of volgende inspiratie post te gaan. Of klik op 'Inspiratie overzicht' om een overzicht te zien van alle inspiratie posts.