Boek op tafel

Meer rust en energie voor ouders

Lees hier het gratis eboek

Hieronder kun je het volledige eboek direct gratis inzien. Mocht je liever een PDF versie hebben en die je op je gemak zelf kunt lezen, dan kun je die downloaden door hier te klikken!

Pagina 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11
 
Achtergrond pagina 9

Gedachte 2 - "Ik ben verantwoordelijk en ik regel dit"

Ook hier lijkt niks mis mee. Maar het risico is -zeker in combinatie met de vorige gedachte- dat je je grenzen niet accepteert. Je blijft dus op je tenen lopen, vindt 'dat het erbij hoort' en rent zo richting een burn-out. En in plaats van gas terug te nemen doe je er nog een schepje bovenop om te bewijzen dat je door 'gewoon iets harder te werken' de situatie wel de baas wordt. Ik hoop uiteraard van harte dat dat je lukt, maar in de praktijk werkt dat niet zo. Luister dus naar je lichaam en ken je grenzen. Zorg dat je problemen voor bent en accepteer dat je niet alles kunt. Durf hulp te vragen, ook al schaam je je er misschien voor. Want vind je die schaamte echt belangrijker dan het welzijn van jou en je kinderen? Zoek het liefst mensen die zonder oordeel luisteren, die mee kunnen leven, mee kunnen denken en je kunnen helpen. Durf dingen uit handen te geven en om blijvende hulp te vragen. Vraag bijvoorbeeld of je partner, familie of vrienden élke woensdag voor de kinderen kunnen zorgen. Laat ze daarbij niet alleen het werk uitvoeren zoals jij in je hoofd hebt, maar durf ze er verantwoordelijk voor te maken, en accepteer dat zij dingen anders doen dan jij. En nee, je hoeft niet als tegenprestatie allerlei dingen voor hen terug te doen. Of in het algemeen op alle verzoeken ja te zeggen. Als jij vol zit, qua tijd of energie, zeg dan nee. Dat is beter voor iedereen.

Gedachte 3 - "Ik ben niet goed als ik faal"

Het is logisch dat je in verzet komt tegen dingen die niet goed gaan of die niet fijn zijn. Daardoor kom je in beweging en probeer je dingen beter te doen. Dat is goed en nuttig. Maar het helpt niet om boos op jezelf te zijn als iets niet lukt. Zeker niet als je je best al doet of zelfs helemaal geen invloed hebt op de situatie. Dan leveren die negatieve emoties je niets op, behalve een vervelend gevoel. Probeer het in die situatie dus los te laten: we kunnen ons best doen, maar niet meer dan dat. Wees blij als je merkt dat je zoveel liefde hebt voor je gezin dat je alles voor ze wil doen. Maar accepteer tegelijk dat dat niet altijd lukt. De wereld is niet perfect, ons gezin is niet perfect en jij bent niet perfect. Probeer dus soms technisch naar een situatie te kijken. Is het belangrijk en heb je er invloed op? Doe dan wat. Maar zo niet, laat het dan los en accepteer dat het niet beter is dan het is.

Falen hoort er dus bij. Of beter gezegd: dat is geen 'falen' maar gewoon hoe het gaat in jouw situatie en met jouw mogelijkheden. Iets is pas falen

 
Pagina 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11